Župa u srcu prikupila 3,500 EUR od građana

Župa u srcu je kroz akciju prikupljanja sredstava prikupila 4,000€ iz lokalne zajednice, tako da sa matching grantom ima ukupno 8,000€ za realizaciju projekta. Sredstva su većinski sakupljena od fizičkih lica u iznosu od 3.500 eura dok je ostatak od 500 eura sakupljen od pravnih lica.

NVO “Župa u srcu osnovana je u cilju stvaranja boljih uslova života u Župi Nikšićkoj koja je najveća ruralna zajednica.

– Razlozi za učešće na Akademiji održivosti osim spoznaje da li se možemo organizovati da prikupimo potrebna sredstva za nas su bili i želja da napravimo nešto dobro u zajednici ali i da naučimo kako u budućnosti prikupljati sredstva. Akcijom smo uspjeli pokrenuti i lokalno stanovništvo koje je uz našu pomoć, njihovo učešće, ali i pomoć ostalih donatora uspjelo probiti i put do vodenice koja će se obnoviti od prikupljenih sredstava, riječi su Jova Radulovića, predsjednika organizacije,

Projektom je predviđeno formiranje Fonda za razvoj Župe preko kog će se prikupljati sredstva za aktivnosti usmjerene na razvoj zajednice. Aktivnosti koje su planirane početnim akcijama odnose se na promociju Fonda, prikupljanje sredstava za obnovu vodenice i seoskog doma u selu Bjeloševina.

– Osnivanje Fonda je značajno u cilju budućeg prikupljanja sredstava u zajednici. Za prve aktivnosti izabrane su obnova vodenice kako bi se skrenula pažnja na značaj očuvanja tradicije i kulture, kao i obnova seoskog doma kog mještani Bjeloševine često koriste, navodi Radulović.

Vodenica je vlasništvo mještana koji su aktivno bili uključeni u prikupljanje sredstava. Seoski dom održavaju takođe mještani.

– Akademija održivosti bila je prilika da se pokrene kampanja kod mještana i drugih donatora kako bi se obnovili značajni seoski objekti, zaključuje Radulović.

Program „Akademija održivosti“ se realizuje u okviru projekta “UKLJUČI SE i utiči: Razvoj filantropije za jače civilno društvo” („SIGN Up for Impact: Philanthropy Development for Stronger Civil Society“) koji implementira SIGN – mreža fondacija iz zemalja jugoistočne Evrope, uz podršku Evropske unije, kroz program „Konsolidovanje regionalnih tematskih mreža organizacija civilnog društva“. Opšti cilj ovog projekta je obezbjeđivanje većeg uticaja civilnog društva na politike i procese donošenja odluka u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Makedoniji kroz poboljšanje pravnog i finansijskog okruženja za razvoj filantropije i obezbjeđivanje veće finansijske održivosti, nezavisnosti i legitimiteta građanskog društva. Projekat realizuju Trag fondacija (Srbija), Fond za aktivno građanstvo – fAKT (Crna Gora), Mozaik fondacija (Bosna i Hercegovina), Forum za građanske inicijative – FIQ (Kosovo), HORUS (Makedonija) i Fondacija Katalist (Srbija), u pet zemalja zapadnog Balkana do jeseni 2021. godine.

Program Akademije održivosti ima za cilj da organizacijama civilnog društva pomogne u izgradnji dugoročnih partnerstava sa novim donatorima u zajednicama, unaprijedi dugoročno finansijsko planiranje i poboljša održivost kroz povećanje vidljivosti i uticaja u zajednicama u kojima rade.