Regionalni trening o prikupljanju sredstava iz lokalnih izvora na Zlatiboru

regionalna-akademija-zlatibor6

Trag fondacija će, u periodu od 6-10. jula, biti domaćin Regionalne Akademije koja se sprovodi u okviru projekta “SIGN za održivost”, u 6 zemalja regiona Zapadnog Balkana, uz podršku Evropske unije i Balkanskog fonda za demokratiju. Regionalna Akademija predstavlja nastavak programa Akademija održivosti koji se 2013-14. godine sprovodio u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu i Makedoniji.

Ovaj petodnevni događaj, na Zlatiboru, će okupiti 25 organizacija iz ovih pet zemalja koje su usvojile prikupljanje sredstava od pojedinaca i kompanija kao svoje strateško opredjeljenje i pokazale značajan napredak u ovoj oblasti. Kroz treninge, panel diskusije i predavanja od niza regionalnih stručnjaka iz oblasti fandrejzinga, komunikacija i socijalnog preduzetništva, organizacije će steći neophodna znanja da nastave proces prikupljanja sredstava u lokajnoj zajednici i da u budućnosti obezbijede veću podršku i veću održivost za dugoročno djelovanje. U završnici događaja, učesnici će se takmičiti u izradi studije slučaja za podršku kako bi se testirala stečena znanja i vještine i kako bi organizacije dobile priliku da prezentuju svoje vještine pred stručnim žirijem.

Organizacije iz Crne Gore koje su izabrane da učestvuju u Regionalnoj Akademiji su:
– Aktivna zona, Cetinje;
– Džonatan Livingston, Cetinje;
– Morakovo, Nikšić;
– Civis Diversus, Nikšić;
– Udruženje za razvoj civilnog društva, Bijelo Polje.

Tokom Regionalne Akademije, sa učesnicima će raditi Otar Makarašvili iz američke organizacije Bolder Giving, Andrea Brbaklić iz Erste Banke Srbija, Eleonora Albijanić iz Elektroprivrede Crne Gore, Faris Njemčević iz VGT Osiguranja iz Bosne i Hercegovine, Veran Matić iz Fonda B92 i treneri Traga i fondacije Mozaik iz BiH.

Nakon Regionalne Akademije, svi organizacije-učesnice će dobiti tehnički grant koji će im omogućiti da sprovedu planirane fandrejzing kampanje. Po okončanju ovih kampanja, Trag fondacija i njeni partneri će im isplatiti mečing grant u iznosu do 4000 eura za sva sredstva koja prikupe od individualnih i korporativnih donatora. Sredstva koja prikupe i dobiju kao mečing grant, organizacije će potrošiti na implementaciju inicijativa za koje su prikupljale, ali i za nastavak fandrejzing kampanja i obezbjeđivanje što veće podrške u lokalnoj zajednici.

Regionalna Akademija organizuje Trag fondacija uz podršku svojih partnera iz fondacije Mozaik, Fonda za aktivno građanstvo (CG), fondacija HORUS (Makedonija) i Fonda za građanske inicijative (Kosovo).