Regionalna Akademija za održivost održana na Zlatiboru

regionalna-akademija-zlatibor

Početkom jula 2015. godine, predstavnici 25 organizacija civilnog društva iz pet zemalja regije (Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Kosovo) su se okupili na Regionalnoj akademije za održivost na Zlatiboru (Srbija), sa ciljem da uče i raspravljaju o naprednim metodama za obezbijedivanje dugoročne održivosti kroz razvoj individualne i korporativne filantropije u njihovim lokalnim zajednicama. Trening je organizovan od strane SIGN mreže unutar “SIGN za održivost” projekta uz podršku Europske unije i Balkanskog fonda za demokratiju.

Tokom petodnevne obuke, učesnici su stekli napredno znanje o prikupljanju sredstava, komunikaciji, socijalnom preduzetništvu i dugoročnom finansijskom planiranju neophodnim da se osigura veća i dugoročnija podrška za svoje programske aktivnosti.

Naj fandrejzeri, Zlatibor 2015

Naj fandrejzeri, Zlatibor 2015

 

Zadnjeg dana manifestacije, predstavnici svih organizacija su bili podijeljeni u tematske grupe s ciljem primjene stelenog znanja i vještina u praksi. U vidu takmičenja, svaka grupa je napravila detaljnu studiju za dobijanje podrške koju je predstavila žiriju. Članovi žirija bili su Andrea Brbaklic (Erste Banka Srbija), Eleonora Albijanic (Elektroprivreda Crne Gore), Faris Njemčević (VGT osiguranje, Bosna i Hercegovina) i Veran Matić (Fond B92, Srbija). Prije objave pobjednickog tima, članovi žirija su svim učesnicima obezbijedili detaljne povratne informacije i vrijedne savjete vezane za prikupljanja sredstava od udruženja i pojedinaca u zajednicama u kojima rade.

regionalna-akademija-zlatibor6

Poseban gost Akademije bio Otar Makarashvilli iz američke organizacije Bolder Giving koji je pružio uvid u važnost neprofitnog “storytelling and long term donor cultivation”. Njegovu priču o utiscima sa Akademije možete pročitati ovdje.

This slideshow requires JavaScript.

U narednih 6 mjeseci, na osnovu ovih stečenih znanja i vještina, učesnici će dizajnirati i implementirati  svoje kampanje za prikupljanje sredstava sa ciljem prikupljanja minimalno 4.000 eura iz lokalnih izvora. Prikupljeni iznos sredstava biće “dupliran” od partnera SIGN mreže. Sva sredstva koja ove organizacije građanskog društva prikupe i dobiju koristiće se za implementaciju njihove incijative za razvoj zajednice kao i za nastavak svojih kampanja za prikupljanje sredstava, osiguravajući raznovrsnost svojih finansijskih izvora i veću i dugoročniju održivost.