O nama

U decembru 2012. godine, započela je realizacija regionalnog projekta pod nazivom SIGN for Sustainability (“SIGN za održivost”), u kojem je fAKT jedna od 5 partnerskih organizacija, koje su istovremeno i članice neformalne mreže SIGN – Southeast Europe Indigenous Grantmakers Network.

Ovo je jedan od 18 projekata koji su podržani od strane Evropske Unije, kroz IPA Framework Partnership Agreements. Projekat “SIGN for sustainability” finansira Evropska Unija kroz Program podrške civilnom društvu (Instrument for Pre-accession Assistance (IPA) Civil Society Facility (CSF)) i sufinansira Balkanski fond za demokratiju.

Jedan od glavnih ciljeva projekta je doprinos stvaranju podržavajućeg okvira za razvoj filantropije, društveno odgovornog poslovanja, građanskog aktivizma i međusektorskog dijaloga na regionalnom i nacionalnom nivou. U skladu sa tim ciljem, predviđena je izrada baseline studije o poreskom okviru relevantnom za razvoj filantropije u zemljama u regionu (Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Srbija, Kosovo i Makedonija), kao i kreirani standardi za prikupljanje sredstava koji će biti ponuđeni nevladinim organizacijama na usvajanje.

Takođe, projektom je predviđena implementacija tzv. Akademije održivosti, koja će putem 4 trening modula i tzv. “matching” grantova ponuditi neophodna znanja i vještine za obezbjeđenje održivosti 75 organizacija civilnog društva iz regiona (po 15 iz svake od zemalja) koje će učestvovati u programu.

Članovi SIGN mreže koji su ujedno i partneri na projektu “SIGN za održivost” su: TRAG – Fondacija za lokalne inicijative (Srbija), Fondacija za razvoj zajednica Mozaik (BiH), Fond za aktivno građanstvo – fAKT (Crna Gora), Centar za institucionalni razvoj – CIRa (Makedonija) i  Forum za građanske inicijative – FIQ (Kosovo). Partner na projektu je i VIA Fondacija (Češka), a saradnik na projektu je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva (Hrvatska).

Leave a Reply